Kevers
Ecologische rol
Jarenlang werden kevers gezien als ongedierte dat alleen maar veel slechts veroorzaakte: Ze zorgden voor mislukte oogsten en beschadigden menig plant en gazon. Ze werden dan ook flink bestrijd met pesticides, zodra dit werd uitgevonden in de 20ste eeuw. Helaas had men toen niet door dat kevers ook een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem.
Veel kevers dienen namelijk als bron van voedsel voor een grote verscheidenheid aan dieren. Denk bijvoorbeeld aan muizen, tuinvogels, maar ook loopvogels. Voor de patrijs worden er bijvoorbeeld speciale "keverbanken" aangelegd om deze voedselbron weer terug te lokken.
Het makkelijke aan kevers is dat ze een simpel hapje zijn: ze zijn vaak niet zo snel en nogal lomp. Neem bijvoorbeeld de meikever: die kan maar een snelheid bereiken van 8 km/h. Dit soort kevers sterven ook nog eens massaal af na een aantal weken en de dode insecten worden natuurlijk door menig dier als snack verorberd: van mier tot muis!
Het leuke is dat wanneer je het hebt over kevers je eigenlijke een hele diverse groep bespreekt waarvan elke soort weer een totaal andere rol in het ecosysteem heeft. Daarom behandelen we een aantal interessante voorbeeldsoorten hieronder!
Snuitkever
De snuitkever is een kevertje die wel wat weg heeft van een olifant. Hij heeft namelijk net zo'n lange snuit als een olifant. Deze snuit gebruikt hij om tunneltjes te graven in granen en noten bijvoorbeeld. Maar ook om gaatjes te maken waar ze eitjes in kan leggen. De Eikelboorder bijvoorbeeld boord een gaatje in eikels en legt hier twee eitjes in. Deze eitjes komen uit in de eikel en de larven eten zich vervolgens vol met de inhoud van de eikel. Nadat de eikel uitgehold is boren ze zichzelf een gaatje naar buiten en Trekken er soms eikelmiertjes in in de holle eikel.
Meikever
De meikever is een bijzonder kevertje. Hij leeft namelijk 2 jaar onder de grond als larve. Hier eet hij vooral plantenwortels. Na deze 2 jaar zal de kever aan het einde van de zomer verpoppen. Hij blijft dan tot het voorjaar nog onder de grond om beschermd te blijven tegen de koude temperaturen. Rond mei komt hij dan eindelijk uit de grond naar boven. Hier doen ze zich eerst tegoed aan bladeren van bomen en na ongeveer 2 weken aansterken paren ze en leggen ze nieuwe eitjes. Zo snel als de massale hoeveelheid kevers verschijnt, zo snel verdwijnen ze ook weer. De volwassen kever leeft namelijk maar een paar weken.
De meikever behoort tot de familie bladspriet kevers. Binnen deze familie heb je ook de juni kever en de juli kever. Het handige aan deze namen is dat ze precies aangeven wanneer de kever veel te zien is!
Mestkever
Mestkevers zijn echte opruimers. Zoals de naam al zegt, houden ze namelijk erg veel van mest. Ze eten dit en gebruiken het als voedsel voor hun larven. Ondanks dat ze letterlijk poep eten, zijn ze nog wel zo kieskeurig dat ze alleen voor mest van planteneters (herbivoren) gaan. De mest van vleeseters (carnivoren) laten ze links liggen. De gewone mestkever gaat zelfs zo ver dat hij de mest in balletjes rolt. Deze voorraad mest wordt bij de meeste soorten in een tunneltje onder de grond opgeslagen in verschillende kamers, waar vervolgens in elk 1 eitje gelegd wordt.
Boktor
Er zijn wel 30.000 soorten boktorren, sommige hiervan doen aan mimicry (het uiterlijk nabootsen van gevaarlijkere soorten), anderen hebben felle kleuren en patronen om de vijand op afstand te houden. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze leven van boomsappen, nectar en stuifmeel.
De larven van deze kevers zijn echter een ander geval. Ze leven namelijk van planten en dan specifiek hout. Dit wordt ook wel xylofagie genoemd. De kevers leggen hun eieren onder de schors van een boom en de larven vreten er vervolgens op los.
Wil je de boktorren in Nederland kunnen herkennen op soort? via deze link kom je op de webpagina van Naturalis die elke soort handig heeft uitgelegd!