De kerkuil is net als ratten, katten en honden een soort die al jarenlang samenleeft met de mens. Vroeger gebruikte de kerkuil vooral holtes in bomen voor hun nest. Tegenwoordig worden zolders van kerken, stallen, schuren en boerderijen vaak gebruikt door deze vogel. Iedereen heeft hier plezier van: de uil heeft een warme droge plek en de bewoners van het gebouw hebben een natuurlijke ongediertebestrijding.

Meer leren over roofvogels? Klik dan op het plaatje!

Braakballen inhoud

Woelmuis

De kiezen van de woelmuis volgen een zigzag patroon. Aan dit kan je deze muis makkelijk herkennen. Er zijn verschillende soorten woelmuizen in Nederland. Denk aan de rosse woelmuis, maar ook de veldmuis!

Ware muizen

De kaak van een ware muis is te herkennen aan knobbelkiezen. Deze kiezen lijken heel erg op die van de mens. Deze gebruiken ze voor het eten van zaden etc.

Voorbeelden van ware muizen zijn: bruine rat, zwarte rat, bosmuis, huismuis, grote bosmuis

Spitsmuizen

De kaak van een spitsmuis is erg makkelijk te herkennen aan de scherpe spitse tanden. Deze tanden zijn gemaakt voor het eten van hun prooi: insecten. Spitsmuizen zijn namelijk insectivoren en eigenlijk helemaal geen muizen. Ook mollen hebben zo'n kaak. Bij de mol is de snijtand echter duidelijk groter dan de rest van de tanden. Bij een spitsmuis is dit niet het geval.