paddenstoelen en schimmels


Wat is een paddenstoel?

Een paddenstoel is in zekere zin een bloem van de schimmel. Hij groeit en laat op een gegeven moment sporen vrij die verderop weer nieuwe schimmels vormen. Deze schimmels zijn overal, onder elke stap die je zet zit wel voor 500 km aan schimmeldraden! Voor de paddenstoel begint het dan ook allemaal bij deze schimmeldraden. Deze draden maken een vruchtbeginsel wat in feite een klein bobbeltje is. Dit bobbeltje groeit langzaam maar zeker uit tot een paddenstoel zoals wij hem kennen. Wanneer de paddenstoel rijp is zal hij zijn sporen vrijlaten en worden die weer verspreid door de wind. Je kan zelfs een afdruk maken van deze sporen! weten hoe? klik dan hier.

Deze paddenstoelen variëren zo erg: van paddenstoelen die lekker zijn om te eten, tot geneeskrachtige paddenstoelen, tot zelfs paddenstoelen die je een buitenwereldse ervaring geven. Maar er bestaan ook heel veel paddenstoelen die goed giftig zijn en waar je ook heel ziek van kan worden, dus kijk altijd uit!

Paddenstoel levenscyclus 

 

Rol in ecosysteem

Paddenstoelen bekleden een enorm belangrijke rol in het leven. Men zegt soms ook wel dat schimmels en dus ook paddenstoelen het einde zijn van leven, maar ook het begin van nieuw leven. Dit is misschien wat uitleg nodig. Als iets sterft zoals blad van een plant of een dier, zullen de resten verwerkt worden door schimmels en paddenstoelen. Soms zijn schimmels zelfs de oorzaak van het overlijden van het dier, zoals je vaak bij insecten ziet. Tot zover dus het einde van het leven gedeelte. Nu iets positiever. Wanneer deze schimmels de resten verwerken, halen ze de belangrijke voedingsstoffen eruit en stoppen ze deze weer terug in de grond. Hierdoor is de bodem weer voedingsrijk wat weer resulteert in allerlei planten die daar vervolgens opkomen en gaan groeien. Van deze planten gaan allerlei dieren weer eten. De schimmels zorgen dus ook voor leven in een zekere zin. 

Mier met parasitaire schimmel

Bron: shunfa The / shutterstock

herkennen

Fluweelpootje

Het fluweelpootje (Flammulina velutipes) heeft een honinggele hoed die in het midden donkerder is. Wanneer de paddestoel ouder wordt, wordt de steel hol. Hij is laat in de herfst en in de winter te vinden op het hout van loofbomen. Fluweelpootjes zijn eetbaar, maar makkelijk te vergissen met de erg giftige Bundelmosklokje (Galerina marginata).

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een paddenstoel die in Nederland veel gebruikt wordt om op te eten. Hij is te herkennen aan zijn dikke stevige stam en de dicht op elkaar staande buisjes onder de hoed van de paddestoel. Ze zijn voornamelijk te vinden onder loof- en naaldbomen.

Roodbruine slanke amaniet

Elfenbankje

Het elfenbankje (Trametes versicolor) komt vaak voor in groepjes en groeit op stronken van verschillende loofbomen. Ze hebben een waaierachtige vorm en de hoed is erg dun. Bovenop de hoed zijn verschillende zones van kleuren te zien. Elfenbankjes zijn niet giftig maar het vlees is taai en leerachtig, waardoor hij vrijwel oneetbaar is.

Goudgele koraalzwam

De goudgele koraalzwam (Ramaria aurea) is te herkennen aan zijn koraal-achtige uiterlijk. Ze komen voornamelijk voor in loofbossen en zijn ongezond voor mens en dier.

Gewone zwavelkop

Aardappelbovist

De aardappelbovist (Scleroderma citrinum) is een paddenstoel die zoals de naam al doet blijken veel weg heeft van een aardappel. Deze paddenstoel is giftig en kan niet gegeten of geplukt worden. 

Hanenkam

Helmmycena

Porseleinzwam

De porseleinzwam (Oudemansiella mucida) is te herkennen aan het slijmerige laagje op de hoed en de witte tot ivoorachtige kleur. Hij komt voornamelijk voor op beukenbomen waar hij een parasitaire relatie mee heeft. De hoedjes van de zwam zijn eetbaar, maar de smaak is verre van lekker.

Braakrussula

Oranjerode stropharia

Vliegenzwam

De vliegenzwam (Amanita muscaria) groeit vooral in loofbossen. In deze bossen leeft hij in symbiose samen met berk, tamme kastanje, eik en beuk. Deze paddestoel is te herkennen aan de rode kap met witte stippen en is giftig voor mens en dier. 

Parelamaniet

Kastanjeboleet

Echte tonderzwam

Amethistzwam

Oranje aderzwam

Gele korstzwam

Gewone zwavelkop

Rode zwavelkop

Kleverig koraalzwammetje

Goudhoed

Gele aardappelbovist

Zwetende kaaszwam

Zwarte trilzwam

Doolhofzwam

roodporiehoutzwam

Berkenzwam

Gewone hertenzwam